sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Porkkanakakku

Nyt kirjoittelenkin ohjette pääsiäisaiheisesta toivereseptistä. 
Valitsin ohjeeksi porkkanakakun, sillä itse pidän porkkanasta kuten myös perheeni. Tässä kakun ohjeessa oli myös hauska koristeluohje, ja tuumasta toimeen kakku alkoikin jo muodostua :)

Porkkanakakku


(Kakku tehty 24 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan)

300 g porkkanoita (n. 4 porkkanaa)
5 kananmunaa
2½ dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
3 dl jauhettua mantelia
4 dl vehnäjauhoja 
½ tl neilikkaa
1 tl kanelia

Koristeluun
250 g tomusokeria
n. 4 rkl sitruunamehua
punaista marsipaania
keltaista marsipaania
vihreää marsipaania

  • Kuori, poista huonot päät ja huuhtele porkkanat
  • Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi
  •  Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset
  • Vaahdota valkuaiset omassa astiassaan kovaksi vaahdoksi
  • Vaahdota kananmunan keltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri
    omassa astiassaan

  • Sekoita mantelijauhe, vehnäjauhot, kaneli ja neilikka sekaisin keskenään
  • Lisää kananmunan keltuisten ja sokerien joukkoon porkkanaraaste sekä jauhoseos
  • Lisää kova valkuaisvaahto porkkanaiseen massa. Älä sekoita sähkövatkaimella ettei valkuaisvaahto lässähdä. Itse käytin silikonista nuolijaa tässä apuna, mutta iso ruokalusikka käy vallan mainiosti apuriksi.
  • Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka


  • Kaavi kakkumassa vuokaan
  • Paista 200 asteessa n. 35-50 minuuttia
  • Kakku on valmis kun vuokaa hötkyttäessä kakku on hyvin irti vuoasta
  • Kakku saa jäädä huoneenlämpöön vuorokaudeksi ennen koristelua
  • Kakku kannattaa laittaa esimerkiksi muovipussiin, ettei se pääse kuivumaan

Koristelu
  • Valmista kuorrute tomusokerista ja sitruunamehusta
  • Kuorrutteen tulee olla löysää, jotta sitä on helppo valuttaa kakun reunoille
 
  • Kuorrutetun kakun voi laittaa jääkaappiin koristeiden teon ajaksi, jolloin tomusokeriseos alkaa kovettua
  •  Otetaan palat keltaista ja punaista marsipaania
  •  Litistele, pyörittele ja muovaile marsipaaneja jotta värit sekoittuvat ja saadaan kauniin oranssi marsipaanipala

    !!HUOM!!
    Marsipaania on hyvä muotoilla jollain kovalla ja tasaisella alustalla, ja suuret laakeat matalareunaiset lautaset ovat hyviä välineitä tähän työhön. Kerron myös ohjeistuksessa millä välineillä on helppo työskennellä marsipaanin kanssa. Itse käytän kuitenkin erikoisia marsipaanityöskentelyvälineitä, joten huomioithan tämän kuvissani :)
  •  Leikataan oranssi marsipaanipötkö 8 osaan
  •  Pyörittele marsipaanipalasta pallo
  •  Rullaa pallosta pötkylän alku
  •  Rullaa pötkylän toista päätä niin, että pää alkaa kapenemaan ja saamaan porkkanan muotoa

  • Tee porkkanan paksumpaan päähän reikä esimerkiksi hammastikulla
  • Reikä on tulevaa viherosaa varten
  •  Ota vihreästä marsipaanista 8 pientä palloa

  • Litistä pallot ja leikkää toiseen päähän kaksi lovea lehtevyyden muodostamikseksi
  •  Taita ei leikatun puolen päitä yhteen niin että lehtevyys alkaa erottua
  •  Aseta vihreät lehtevät päät porkkanoihin painettuihin koloihin
  • Porkkanan pintaan voi painaa myös raitakuviota esimerkiksi haarukalla
  • Asettele porkkanat halusi mukaan kakulle
    Itse tykkäsin tehdä porkkanoista symmetrisen muodon kakun päälle

  • VALMIS!

4 kommenttia:

  1. Moikka! :) Luin noita sun reseptejä ja aattelin kysyä että saako noita ohjeita kopiosa ja tulostaa, että voisi itsekkin kokeilla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu reseptejä saa kopioida. Omat kokeilemani ja neuvomani reseptit olen ottanut erilaisista lähteistä kuten leipomiskirjoista ja internetistä, ja niistä sitten muokkaillut oman maun mukaisiksi :) Toivottavasti ohjeistani on apua :)

      Poista
  2. Oi oi näyttääpäs hyvältä! ♥

    ♥~ www.whenyourheartbeats.blogspot.fi

    VastaaPoista